Fysioterapeutti on liikkumis- ja toimintakyvyn sekä kuntoutuksen asiantuntija. Fysioterapiassa opit ymmärtämään kehosi toimintaa sekä sinulle uusia tapoja liikkua ja käyttää kehoasi. Laadimme yhteistyössä kanssasi yksilölliset tavoitteet fysioterapialle ja etenemme niitä kohti määrätietoisesti. Fysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kipu ja liikkumisen vaikeudet heikentävät arjen toimintakykyä, liikuntasuoritusta tai elämänlaatua. Voit tulla fysioterapiaan vaikka ongelmia ei vielä olisi esiintynytkään. Tällöin kartoitamme sekä voimavarasi että mahdolliset riskitekijät ja pohdimme keinoja hyvinvointisi ylläpysymiseksi ja edistämiseksi. Lääkärin lähetteellä olet oikeutettu Kela-korvaukseen fysioterapiasta, mutta fysioterapeutin vastaanotolle voit tulla myös ilman lähetettä.

Famin fysioterapeutit ovat erikoistuneet lantionpohjan- ja äitiysfysioterapiaan sekä liikunta- ja urheilufysioterapiaan.

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on ennaltaehkäistä ja hoitaa lantionpohjan toimintahäiriöitä, joita voi esiintyä kaiken ikäisillä naisilla ja myös miehillä. Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat mm. virtsan- ja ulosteenpidätyskykyyn liittyvät ongelmat, laskeumat, erilaiset kiputilat ja seksuaalitoimintojen ongelmat. Lantionpohjan toimintahäiriöille voivat altistaa mm. raskaus ja synnytys, ikääntymiseen liittyvät hormonaaliset muutokset sekä sidekudoksen heikkous.

Fysioterapiasuunnitelma pohjautuu huolelliseen tutkimiseen, ja suunnitelma laaditaan aina yksilöllisesti. Tutkimisen apuna käytössä on kuvantava ultraäänilaite sekä biopalautelaite. Terapiassa käytettäviä menetelmiä ovat aktiivinen harjoittelu, manuaaliset käsittelyt sekä tarvittaessa sähköstimulaatiohoito.

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapian tavoitteena on ylläpitää ja edistää hyvinvointia ja terveyttä raskausaikana, synnytyksen jälkeen sekä jo raskautta suunnitellessa. Raskausaikana saat ohjausta ja neuvontaa liikkumiseen, liikuntaan ja synnytykseen valmistautumiseen liittyen sekä helpottamaan raskauden aikaisia kiputiloja. Synnytyksen jälkeen keho tuntuu usein vieraalta ja keskivartalo hallitsemattomalta. Tähän liittyy usein erilaisia kiputiloja ja kehon toimintahäiriöitä, joihin saat apua äitiysfysioterapiasta. Asennon ja keskivartalon hallinta, suorien vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan lihasten kunto vaativat usein tarkempaa tutkimista ja kuntoutusta. Tutkimisen ja harjottelun ohjaamisen tueksi käytössämme on kuvantava ultraääni sekä EMG-biopalautelaite. Aktiivisen liikeharjoittelun lisäksi tärkeänä menetelmänä äitiysfysioterapiassa on erilaiset manuaaliset käsittelyt. Äitiysfysioterapeutilta saat ohjausta myös asteittaiseen liikuntaan palaamiseen, ergonomiaan vauva-arjessa sekä kantovälineiden käyttöön.

Liikunta ja urheilufysioterapia

Oman kehon kuuntelu ja sen huoltaminen on ensiarvoisen tärkeää paljon liikkuvalle ihmiselle. Rasitukseen ja liikkeeseen liittyvä oireilu kertoo usein liiallisesta tai yksipuolisesta kuormituksesta sekä vääristä liikemalleista, joihin keho reagoi. Näiden tunnistamiseen saat apua liikunta- ja urheilufysioterapiasta. Fysioterapian tavoitteena on ehkäistä mahdollisten rasitusvammojen ja loukkaantumisten syntyminen sekä ohjata jo syntyneen vamman kuntoutuksessa.

Kysy lisää:

Katariina Forsblom

Puh. 040 595 2947 katariina.forsblom@fysemotion.fi